love food hate waste

"Miliard ludzi na świecie cierpi głód" - o tym mówił raport The International Food Policy Research Institute (IFPRI)[1], opublikowany z okazji Światowego Dnia Walki z Głodem.
A ile to jest "miliard ludzi" ??

Gdyby zebrać wszystkich głodujących na świecie, zaludniliby cały kontynent, a liczba jego mieszkańców byłaby większa od ludności Ameryki Północnej i Europy Zachodniej razem wziętych [2].

O tym, że są ludzie na świecie cierpiący głód wiedzą chyba wszyscy, a czy zdajemy sobie sprawę ile żywności marnuje codziennie każdy z nas - mieszkańców północy?

Każdego dnia ogromne ilości żywności, która wciąż nadaje się do spożycia trafiają na wysypiska. Wg danych opublikowanych w raporcie WRAP, 2009, Household Food and Drink Waste in the UK Brytyjczycy dziennie wyrzucają min. 4,4 milona zupełnie nietkniętych jabłek (dane z 2008 roku), a ogólna wartość żywności, wyrzucanej rocznie w Wielkiej Brytanii szacowano w 2008r na 3 miliardy funtów.

Dane pochodzące ze Stanów Zjednoczonych mówią, że Amerykanie wyrzucają 27% pożywienia nadającego się do spożycia. Za tymi procentami znów kryją się oczywiście pieniądze, ale nie tylko... Jeśli weźmiemy pod uwagę to jak żywność jest produkowana, uprawiana, przechowywana, przetwarzana, sprzedawana, gotowana itd. wówczas otrzymamy ogromną ilość zmarnowanej nie tylko żywności, ale i energii.

David Fessler w swoim artykule podaje, że ilość energii,
która zostaje zmarnowana w wyniku wyrzucania żywności to
2 030 000 000 000 000 BTU ( British thermal unit ), co w ogólnym rozrachunku stanowi prawie 2% całkowitego rocznego zapotrzebowania energetycznego Stanów Zjednoczonych.

Zatem te ogromne ilości energii ( jak również CO2) zostały wytworzone tylko po to, by wyprodukować żywność, która nietknięta trafia na wysypiska, gdzie rozkładając się emituje kolejny gaz cieplarniany - metan....??

Brytyjska kampania pod nazwą "Love food hate waste" namawia Anglików by rozsądniej planowali zakupy, nauczyli się prawidłowo przechowywać żywność, prawidłowo odczytywać daty podawane na opakowaniach a tym samym po prostu mniej wyrzucali. Kampania w 2009 roku już odniosła pierwszy sukces. Prawie 2 miliony brytyjskich gospodarstw podjęły kroki w kierunku ograniczenia ilości żywności, która trafiała na wysypiska. Oszczędności z tego tytułu w stosunku rocznym oszacowano na 296 milionów funtów.

Na stronie Love food hate waste znajdziemy min. wskazówki dotyczące planowania tygodniowego menu, wiele "szybkich" przepisów, ale też kalkulator, który pomoże zaplanować zakupy podczas przygotowywania przyjęcia dla określonej liczby osób.

W Polsce również ten problem jest widoczny, wg badań opinii publicznej przeprowadzonych przez instytut Millward Brown SMG KRC w styczniu 2010 r, na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności co trzeci Polak przyznaje się do marnowania żywności. Wg danych opublikowanych na stronie niemarnuje.pl

główną przyczyną marnowania żywności są:
- zbyt duże zakupy 41%
- zakup złego jakościowo produktu 29 %
- przegapienie terminu przydatności do spożycia 28%
- złe przechowywanie 27%
- inne 2%

Na stronie niemarnuje.pl również znajdziemy licznik porcji, planer zakupów i wiele innych cennych porad.

Planujmy rozsądniej nasze zakupy, kupujmy tylko tyle ile potrzebujemy i zwracajmy uwagę na daty podawane na opakowaniach bo przecież "ważne do" to nie to samo co "najlepiej spożyć przed". Warto też doszkolić się w przerabianiu dań jednych w drugie. Na wymienionych w artykule stronach znajdziemy sposoby jak z pozostałości po "wczorajszym" obiedzie wyczarować coś nowego.
Wykorzystując w 100% zasoby naszej lodówki, mniej wyrzucimy, a więc zaoszczędzimy pieniądze.
Mniej wyrzucając - mniej energii i wody zmarnujemy a także zatrzymamy produkcję nadprogramowego metanu, który wytworzyłby się na wysypisku z naszych wyrzuconych zakupów.


zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi tygodnika New York Times, informacje zawarte w artykule pochodzą ze stron: http://www.lovefoodhatewaste.com/ http://www.niemarnuje.pl/ http://www.wrap.org.uk/downloads/Ho... http://www.investmentu.com/2010/Oct...



Dodaj komentarz — zapraszamy do dyskusji!

 
Nasi Partnerzy Amani Kibera Instytut Globalnej Odpowiedzialności Counter Balance Polska Akcja Humanitarna Grupa Zagranica Bankwatch Network Polska Zielona Sieć