Warsztaty „Żywność w kontekście edukacji globalnej”

Jeżeli interesuje Cię edukacja globalna i szukasz tematów, które mogłyby zainteresować młodzież – przyjdź na warsztaty „Żywność w kontekście edukacji globalnej”. Jemy codziennie, każda i każda z nas. Programy telewizyjne i blogi na temat jedzenia są oglądane, czytane przez miliony osób. Co ma wspólnego batonik ze zmianami klimatu? Kto płaci za tanie mięso w Twoim supermarkecie? Dlaczego potrzebujemy alternatywnych systemów żywnościowych?
Bądź częścią zmiany z każdym kęsem!
Polska Zielona Sieć oraz Fundacja Otwarty Plan zapraszają na warsztaty poświęcone tematyce zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności w kontekście edukacji globalnej.
Warsztaty odbędą się w ramach kampanii „Jedz lokalnie, myśl globalnie. Od szkolnych ogródków do zrównoważonych systemów żywnościowych”, skierowanej do szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych.
Celem warsztatów jest:
- pogłębienie wiedzy na temat wyzwań związanych z produkcją i konsumpcją żywności, ekologicznym stylem życia oraz zrównoważonymi systemami żywnościowymi
- pogłębienie rozumienia pojęcia edukacji globalnej i jej zastosowań w edukacji formalnej
- przygotowanie do przeprowadzania zajęć z zakresu tematyki żywnościowej i edukacji globalnej
Warsztaty skierowane są do:
- nauczycielek/nauczycieli, edukatorek/edukatorów uczestniczących w kampanii lub chcących się w nią zaangażować
- studentek/studentów kierunków pedagogicznych
Termin: 2-3 kwietnia 2016 r. Miejsce: Centrum Partnerstwa Społecznego DIALOG ul. Limanowskiego 23 Warszawa
Więcej o kampanii: Od szkolnych ogrodów do zrównoważonych systemów żywnościowych
Zgłoszenia i informacje:
Paweł Stankiewicz, pawelstankiewicz@zielonasiec.pl tel.501 360 720
Emilia Ślimko, emilia@zielonasiec.pl tel. 601 284 099
Liczba miejsc ograniczona. Zgłoszenia przyjmujemy do 31.03.2016 Koszty warsztatów pokrywa organizator – Polska Zielona Sieć. Zapraszamy szczególnie osoby z Warszawy i okolic.
PROGRAM WARSZTATÓW
Sobota 02.04.2016
cz.1. Alternatywne systemy żywnościowe
8.30 - 10.00 Zrównoważona produkcja i konsumpcja żywności oraz ekologiczny styl życia z perspektywy permakultury. Prowadzenie: Beniamin Lazar (nauczyciel i promotor permakultury, ogrodnik Krakowskiego Ogrodu Społecznego)
10.15 - 11.15 Rolnictwo Wspierane przez Społeczność (RWS) - przykład współpracy między rolnikami i konsumentami żywności. Prowadzenie: Julia Olszewska (animatorka ruchu RWS w Polsce, współautorka “Przewodnika RWS”)
11.15 - 12.30 Kooperatywy spożywcze - idea i funkcjonowanie. Prowadzenie: Justyna Szambelan (Kooperatywa Spożywcza "Dobrze")
12.30 - 13.30 Obiad
cz. 2. Edukacja globalna
13.30 - 15.30 Jak uczyć, mówić i pisać o większości świata? - prezentacja „Kodeksu obrazów i wiadomości nt. globalnego Południa”. Prowadzenie: Marta Gontarska (Instytut Globalnej Odpowiedzialności, trenerka edukacji globalnej)
15.45 - 17.15 Warsztat dot. krytycznego podejścia do edukacji globalnej. Prowadzenie: Magdalena Klarenbach (Polska Zielona Sieć, Fundacja Otwarty Plan)
17.30 - 19.00 Warsztat pracy edukatora/ki edukacji globalnej. Prowadzenie: Magdalena Klarenbach, Emilia Ślimko (Polska Zielona Sieć, Fundacja Otwarty Plan)
19.00 - 20.00 Kolacja
Niedziela 03.04.2016
cz. 2 Edukacja globalna
8.30 - 10.00 Podstawy treningu antydyskryminacyjnego w edukacji globalnej. Prowadzenie: Elżbieta Kielak (Towarzystwo Edukacji Antydyskryminacyjnej)
cz.3. Działania w kampanii “„Jedz lokalnie, myśl globalnie. Od szkolnych ogródków do zrównoważonych systemów żywnościowych”
10.15 - 12.00 Opracowywanie strategii zaangażowania szkół w kampanię. Prowadzenie: zespół kampanii
12.00 - 13.00 Harmonogram działań w projekcie 2016/2017 Prowadzenie: Paweł Stankiewicz (koordynator projektu Polska Zielona Sieć)
13.00 - 14.00 Obiad dla wszystkich uczestników/uczestniczek warsztatów
fot. http://www.cittadellaltraeconomia.org