ŚWIAT NA TALERZU: Tak było w Bielsku-Białej!

W dniach 16-17 listopada miała miejsce już 9 edycja naszego Festiwalu ŚWIAT NA TALERZU. Tym razem byliśmy w Bielsku-Białej, a w organizacji pomagali nam Klub Gaja, lokalny kolektyw „Food Not Bombs” oraz Galeria Bielska BWA, w której odbywały się festiwalowe wydarzenia.
Obejrzyj galerię zdjęć z Festiwalu (kliknij, aby przejść do galerii).
O Sprawiedliwym Handlu i nie tylko
Festiwal rozpoczął się warsztatami na temat Sprawiedliwego Handlu / Fair Trade, które poprowadził Michał Wolny z lubelskiego Towarzystwa dla Natury i Człowieka. Temat Sprawiedliwego Handlu jest wciąż niewystarczająco znany w Bielsku-Białej, dlatego warsztaty cieszyły się sporym zainteresowaniem.
Wśród uczestników rozgorzała dyskusja, czy możliwe jest połączenie godziwych zarobków dla rolników oraz przystępnych ceny produktów dla konsumentów. Niektórzy zastanawiali się też, czy poprzez eliminowanie pośredników ruch Fair Trade nie przyczynia się w jakimś stopniu do zwiększania wśród nich bezrobocia. Większość osób biorących udział w warsztatach zgodziła się jednak, że byłaby gotowa kupować produkty pochodzące ze Sprawiedliwego Handlu, nawet po wyższych cenach, wiedząc, że mają one wysoką jakość, są produkowane w warunkach przyjaznych środowisku, a ich nabywanie przyczynia się do poprawy sytuacji mieszkańców krajów globalnego Południa.
Wszyscy uczestnicy Festiwalu mieli w jego trakcie możliwość spróbowania produktów Fair Trade, takich jak kawa, herbata, czekolada i suszone owoce.
Jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem Festiwalu w dwóch bielskich szkołach zorganizowaliśmy warsztaty na temat wpływu przemysłowej hodowli zwierząt oraz stanu zasobów wodnych na sytuację żywnościową na świecie.
O zmianach klimatu i przemysłowej produkcji żywności
Podobnie jak w trakcie poprzednich edycji, także w Bielsku-Białej główną częścią Festiwalu ŚWIAT NA TALERZU były pokazy filmowe. Oprócz filmów, które wyświetlaliśmy już w innych miastach, w Galerii Bielskiej BWA zaprezentowaliśmy również dwa nowe, niepokazywane dotychczas w Polsce, dokumenty: „Ciemna strona agropaliw” i „Era dobrego życia”.
Pokazom filmowym towarzyszyły dyskusje z zaproszonymi ekspertami. Piątkowa dyskusja dotyczyła wpływu zmian klimatu na sytuację żywnościową na świecie, a jej gośćmi byli dr hab. prof. UŚ Piotr Skubała z Katedry Ekologii Uniwersytetu Śląskiego i Agnieszka Grzybek z Zielonych 2004. Dyskusję poprowadził Jacek Bożek z Klubu Gaja. Uczestnicy dyskusji mówili m.in. o problemie nadmiernej konsumpcji mięsa z przemysłowej hodowli zwierząt oraz o gigantycznych nierównościach między krajami globalnej Północy i globalnego Południa w korzystaniu z ograniczonych zasobów naszej planety. Rozmówcy podkreślili, że aby skutecznie walczyć z przyczynami oraz konsekwencjami zmian klimatu potrzebne jest dwutorowe działanie. Oprócz regulacji prawnych, których zmiana nie jest łatwa, bardzo istotna jest działalność obywatelska oraz zwracanie uwagi na, często niebezpośredni, wpływ na sytuację na świecie naszych zachowań konsumenckich oraz innych decyzji, które podejmujemy w codziennym życiu.
Sobotnia dyskusja koncentrowała się na konsekwencjach przemysłowej produkcji żywności dla ludzi i środowiska, a jej gośćmi byli Jacek Bożek z Klubu Gaja oraz Marek Nowak z Inspekcji Handlowej w Katowicach. Pan Marek Nowak opowiedział m.in. o sposobach „udoskonalania żywności” dodatkami chemicznymi oraz o przepisach regulujących przemysłową produkcję żywności. Lista chemicznych substancji dopuszczonych do stosowania przy wytwarzaniu produktów spożywczych wzrasta w zastraszającym tempie, a jakość naszej żywności stopniowo pogarsza się. Mówiąc kolokwialnie, „zawartość mięsa w mięsie” jest coraz mniejsza. Uczestnicy dyskusji pokazali wyraźnie, że biorąc pod uwagę problemy środowiskowe związane z produkcją mięsa, wpływ przemysłowej hodowli zwierząt na sytuację żywnościową w krajach globalnego Południa oraz ilość dodatków chemicznych w produktach mięsnych dostępnych na rynku, przejście na dietę wegetariańską lub zwyczajne ograniczenie spożycia mięsa na pewno wyjdą wszystkim na dobre.
Wegańskie afterparty
Festiwal zakończyła w sobotę wieczorem impreza, która połączyła w sobie "kuchnię społeczną" i afterparty w rytmach afrobeat i reggae. Specjalnie dla nas zagrał DJ Tapczan, a Bielski kolektyw „Food Not Bombs” przygotował dla wszystkich uczestników wegański poczęstunek. Każdy mógł też przynieść przygotowaną przez siebie potrawę oraz wymienić się przepisami. Dwa długie stoły zostały zastawione talerzami z różnymi przysmakami. Na słono i na słodko, tradycyjnie i orientalnie. Były galarety bez żelatyny, ciasto z budyniem bez mleka, kotleciki bez mięsa i wiele innych. Wszystko pyszne, zdrowe i bez użycia produktów odzwierzęcych. Każdy mógł się przekonać, że dieta roślinna, ograniczająca niszczenie środowiska oraz nadmierne zużycie wody i innych zasobów, może być smaczna i urozmaicona. Prowadzący wieczór członkowie kolektywu „Food Not Bombs”, który zrzesza osoby gotujące i rozdające posiłki dla potrzebujących, opowiedzieli o swojej działalności oraz zaprosili wszystkich zainteresowanych do zaangażowania się w nią.
Wszystkim uczestnikom Festiwalu ŚWIAT NA TALERZU w Bielsku-Białej bardzo dziękujemy za udział, a Klubowi Gaja, kolektywowi „Food Not Bombs” i Galerii Bielskiej BWA za pomoc w organizacji.
Tegoroczna edycja Festiwalu ŚWIAT NA TALERZU dobiegła końca, ale już teraz zapraszamy Was do uczestnictwa w naszej imprezie w kolejnych latach!