Rozstrzygnięcie konkursu "Jedz lokalnie, myśl globalnie"
Konkurs na fotoreportaż "Jedz lokalnie, myśl globalnie" został rozstrzygnięty!
Jury w składzie: Julia Krzyszkowska, członkini Kooperatywy Dobrze, Paweł Szypulski (członek Rady Miesiąca Fotografii w Krakowie), Adam Wajrak (dziennikarz, działacz na rzecz ochrony przyrody, autor książek o przyrodzie) wybrało zwycięskie prace i przyznało (zgodnie z regulaminem) dwie nagrody.
Nagrodę główną przyznano zgodnie fotoreportażowi zgłoszonemu przez grupę uczniów: Patrycja Macko, Katarzyna Piątkowska oraz Bartosz Macko z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu.
Nagrodę drugą przyznano fotoreportażowi prezentującemu regionalne potrawy Sejneńszczyzny przygotowanemu przez trzy uczennice: Adriannę Małgorzatę Wołyniec, Jolantę Żylińską i Martynę Zawadzką z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Sejnach.
Dziękujemy serdecznie wszystkim uczestnikom za zgłoszenia.
Zwycięzcom gratulujemy!
Poniżej prezentujemy zwycięskie fotoreportaże.
I nagroda: „Ogórki w kołobrzeskiej solance“

Autorzy zdjęcia: Patrycja Macko, Katarzyna Piątkowska, Bartosz Macko. Licencja CC-BY-SA 3.0.
1. Kołobrzeżanie wytwórcami fantastycznych ogórków małosolnych i kiszonych, gdzie tradycja spotyka się z jakością. Receptura kiszenia ogórków z zastosowaniem solanki o dużej zawartości mikroelementów ze źródła w Kołobrzegu jest przekazywana z pokolenia na pokolenie w formie żywego słowa.

Autorzy zdjęcia: Patrycja Macko, Katarzyna Piątkowska, Bartosz Macko. Licencja CC-BY-SA 3.0.
2. Niesamowite właściwości kołobrzeskich wód solankowych nadają ogórkom smak i aromat gwarantując niepowtarzalność produktu. Solanka nadaje ogórkom jędrność a dzięki temu maja możliwość ich naprawdę długiego przechowywania.

Autorzy zdjęcia: Patrycja Macko, Katarzyna Piątkowska, Bartosz Macko. Licencja CC-BY-SA 3.0.
3. Surowcami do produkcji są: ogórek, uprawiany na ziemi kołobrzeskiej z zachowaniem zasad uprawy ekologicznej, ząbki czosnku, korzeń chrzanu, oraz koper z kwiatostanem.

Autorzy zdjęcia: Patrycja Macko, Katarzyna Piątkowska, Bartosz Macko. Licencja CC-BY-SA 3.0.
4. Ogórki zakisza się w pojemnikach, szklanych słojach lub drewnianych beczkach. W zależności od czasu trwania fermentacji uzyskuje ogórki małosolne, delikatnie słone o lekko kwaśnym smaku lub kiszone - bardziej kwaśne. receptury tak przygotowywanych ogórków kiszonych i małosolnych przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Autorzy zdjęcia: Patrycja Macko, Katarzyna Piątkowska, Bartosz Macko. Licencja CC-BY-SA 3.0.
5. Ogórek kołobrzeski to standardowy produkt w prawie każdym gospodarstwie domowym. Trudno sobie wyobrazić bez nich rodzinnego obiadu lub nawet szybkiej przekąski. Nadają się na sałatki, zupy...
II Nagroda - Fotoreportaż z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Sejnach
Zdjęcia przedstawiają regionalne potrawy Sejneńszczyzny - chłodnik, czenaki, kiszkę ziemniaczaną, sękacz i soczewiaki.

Chłodnik. Autorki zdjęcia: Adrianna Małgorzata Wołyniec, Jolanta Żylińska i Martyna Zawadzka. Licencja CC-BY-SA 3.0.

Czenaki. Autorki zdjęcia: Adrianna Małgorzata Wołyniec, Jolanta Żylińska i Martyna Zawadzka. Licencja CC-BY-SA 3.0.

Kiszka ziemniaczana. Autorki zdjęcia: Adrianna Małgorzata Wołyniec, Jolanta Żylińska i Martyna Zawadzka. Licencja CC-BY-SA 3.0.

Sękacz. Autorki zdjęcia: Adrianna Małgorzata Wołyniec, Jolanta Żylińska i Martyna Zawadzka. Licencja CC-BY-SA 3.0.

Soczewiaki. Autorki zdjęcia: Adrianna Małgorzata Wołyniec, Jolanta Żylińska i Martyna Zawadzka. Licencja CC-BY-SA 3.0.
Galeria:




