Rosnące zagrożenie: zmiany klimatu, żywność i walka z głodem na świecie

W kontekście zbliżającego się szczytu klimatycznego ONZ - COP19, który odbędzie się w dniach 11-22 listopada 2013 r. w Warszawie, prezentujemy najnowszy raport organizacji Oxfam na temat wpływu zmian klimatu na przyczyny głodu na świecie. Polska wersja publikacji została przygotowana przez Oxfam we współpracy z Polską Zieloną Siecią oraz Polską Akcją Humanitarną.
Raport ostrzega, że gorący świat to głodny świat i pokazuje, jak brak odpowiedniej reakcji na zmiany klimatyczne wpływa na wszystkie aspekty bezpieczeństwa żywnościowego. Zmieniający się klimat już teraz stanowi realne zagrożenie dla walki z głodem, a wszystko wskazuje na to, że sytuacja będzie się pogarszać.
Zmiany klimatyczne, których konsekwencją jest coraz bardziej ekstremalna i zmienna pogoda, zagrażają produkcji i dystrybucji żywności. Ograniczają zdolność człowieka do zdobywania żywności, niszcząc źródła utrzymania i destabilizując ceny, oraz negatywnie wpływają na odżywianie się, szkodząc ludzkiemu zdrowiu i przyczyniając się do spadku jakości produkowanej żywności.
Dokument wskazuje, jak można odwrócić te skutki poprzez podjęcie natychmiastowych działań zmierzających do uniknięcia pogłębiania się zmian klimatu oraz naprawy i wzmocnienia naszego wadliwego systemu żywnościowego.
Raport możecie przeczytać lub pobrać w formacie PDF poniżej.
Zachęcamy do lektury!
Zdjęcie: Dan Chung