Rolniczki z RPA adaptują się do zmian klimatu, aby wyżywić swoje rodziny

W wyniku zmian klimatu i ich wpływu na produkcję żywności drobne rolniczki z prowincji Western Cape w Republice Południowej Afryki mają coraz większe problemy z zapewnieniem wystarczającej ilości żywności dla swoich rodzin. Pomimo chęci dostosowania się do zmieniających się warunków, kobietom tym brakuje wsparcia w dostępie do rynków, ziemi i zasobów, co ma związek z utrzymującym się mitem, że drobni rolnicy są niewydajni i nie potrafią przystosować się do nowoczesnych metod upraw.
Próby adaptacji
Jacoba Armoed (56 lat), która mieszka w Rawsonville w Breede River Valley, mówi, że największym problemem jest niemożność wyżywienia rodziny. Jedną z przyczyn są zmiany klimatu, które wpływają negatywnie na rośliny uprawiane przez jej społeczność oraz na jakość zbieranych przez nią plonów. "Z pewnością nastąpiła zmiana, bo kiedy powinno być lato, mieliśmy raptem tydzień ciepłych temperatur", twierdzi Jacoba. "Na naszej ziemi sadzimy buraki, szpinak i kapustę, ale te rośliny wyrastają po prostu za małe z powodu pogody, która jest bardzo zimna."
Aby spróbować jakoś radzić sobie z tymi zmianami, Jacoba Armoed została członkinią lokalnej spółdzielni prowadzonej przez organizację Women on Farms. Celem organizacji jest pomoc sezonowym lub bezrobotnym pracownicom w zwiększaniu ich dochodów. Spółdzielnia uprawia grzyby shitake dla smakoszy, które sprzedaje komercyjnemu rolnikowi w Stellenbosch. Członkinie spółdzielni tworzą też przydomowe ogródki, w których uprawiają warzywa uzupełniające dietę ich rodzin.
Uprawa nie jest łatwa, szczególnie na terenie, który nie był wcześniej przeznaczony pod działalność rolniczą, dlatego plony nie zawsze są udane. Problemem są także wspomniane już anomalie pogodowe, które zaburzają procesy wegetacyjne uprawianych roślin. Rolniczki wskazują zwłaszcza na ciepłe zimy, chłodne lata i rzadziej występujące deszcze. W odpowiedzi na te trudności, kobiety używają prostych technik adaptacyjnych, np. sadzą odmiany roślin, które lepiej przetrwają chłodniejszą pogodą. Spółdzielnia przeznaczyła też fragment ziemi na testowanie różnych metod upraw.
Ziemia to życie
W krajach globalnego Południa kobiety są bardziej narażone na skutki zmian klimatu ze względu na swoją rolę w zapewnieniu wyżywienia rodzinom. Mają one trudności w radzeniu sobie z rosnącymi cenami produktów spożywczych i wzrastającym zapotrzebowaniem na żywność, zwłaszcza kiedy ich rodziny się powiększają. W bardzo wielu krajach kluczowym problemem pozostaje dostęp do ziemi. Choć spółdzielni w Rawsonville udało się uzyskać ziemię od gminy, kobiety uprawiają swoje rośliny pełne obaw, że mogą zostać z niej usunięte, gdyż jej dzierżawa odnawiana jest co trzy lata.
Zachęcamy do obejrzenia fotoreportażu o kobietach z Western Cape na stronie: flic.kr/s/aHsjwBoUkV
Źródło: Oxfam
Zdjęcie: Trevor Samson / World Bank