Producenci kawy z Peru wobec zmian klimatu

Zmiany klimatu niosą wiele problemów dla drobnych rolników na całym świecie. Doświadczają ich także producenci kawy w Peru. Niższe opady, wyższe temperatury oraz gwałtowne rozprzestrzenianie się chorób i szkodników coraz częściej stają się dla nich normą, a nie wyjątkiem.

Rok 2013 okazał się szczególnie trudny, ponieważ uprawy kawy w całej Ameryce Łacińskiej zostały zdewastowane przez chorobę znaną jako "La Roya", czyli rdza kawowa. Aby lepiej przygotować się do zmagań ze zmianami klimatu i wszystkimi nowymi wyzwaniami, które przynoszą, rolnicy potrzebują odpowiedniego wsparcia technicznego i finansowego.

Dzięki pomocy zagranicznych partnerów, członkowie spółdzielni rolniczej Sonomoro w Pangoa w Peru, którzy uprawiają kawę w ramach ruchu Sprawiedliwego Handlu, biorą udział w szkoleniach na temat radzenia sobie ze skutkami zmian klimatycznych. W pierwszej fazie projektu 10 rolniczych liderów - zwanych promotorami - zostało przeszkolonych w zakresie przeprowadzania oceny zagrożeń i możliwości w swoich społecznościach. Zostało też założone pokazowa gospodarstwo, w którym rolnicy mogą poznać dobre praktyki, dotyczące m.in. chwastów, kompostowania i oczyszczania ścieków.

"Współpraca z Fairtrade w temacie zmian klimatu i stanu środowiska była dla mnie bardzo ważna, bo w ten sposób uczymy się dbać o nasze środowisko i doskonalić nasze techniki rolnicze", mówi Magda Reza, członkini spółdzielni i jedna z promotorek uczestniczących w projekcie.

Promotorzy szkolą teraz innych rolników w regionie w zakresie dobrych praktyk, w celu stworzenia bardziej odpornych i zrównoważonych gospodarstw. Obok potrzeby poprawy zarządzania gospodarstwami, promotorzy zidentyfikowali też ponowne zalesianie jako jeden z priorytetów dla regionu. Poszukiwanie gruntów rolnych i drewna doprowadziło do wylesienia wielu tutejszych wzgórz, które zostały wystawione na silną erozję, pogarszającą skutki nieprzewidywalnych burz. Dlatego w drugiej fazie projektu, oprócz dodatkowych szkoleń w zakresie adaptacji do zmian klimatu, wsparte zostanie też zalesianie.

Z nowych szkoleń i zalesiania skorzystają spółdzielnia Sonomoro i inna pobliska spółdzielnia Fairtrade - CA Sangareni. Promotorzy z Sonomoro pomogą szkolić nowych liderów z obu spółdzielni, którzy następnie przeszkolą kolejnych 100 rolników. Młodzież z obu spółdzielni będzie współpracować z lokalnymi leśnikami przy sadzeniu drzew. Wielu młodych ludzi jest zaniepokojonych tym, co dzieje się z ich rodzinnymi gospodarstwami i zdeterminowanych, aby wprowadzać w nich bardziej zrównoważone praktyki rolnicze.

Zachęcamy do obejrzenia krótkiego reportażu (w języku angielskim) na temat działań podejmowanych przez producentów kawy w Peru w obliczu zmian klimatu:



Źródło: Fairtrade International

Zdjęcie: Martin Diepeveen / flickr


stopka



 
Nasi Partnerzy Amani Kibera Instytut Globalnej Odpowiedzialności Counter Balance Polska Akcja Humanitarna Grupa Zagranica Bankwatch Network Polska Zielona Sieć