Lokalny sklepik warzywny

Prezentujemy artykuł przygotowany przez uczniów i uczennice z Gimnazjum nr 3 w Olkuszu po warsztatach dziennikarskich w ramach kampanii "Jedz lokalnie, myśl globalnie!".


W październiku 2016 roku przeprowadziliśmy rozmowę z właścicielką sklepu warzywnego z Olkusza. Jak się okazało głównym lokalnym dostawcą do tego sklepu jest właścicielka, która jest z Charsznicy -miejscowość koło Olkusza. Na gospodarstwie mieszka z mężem, dzieckiem i teściami. Mają oni ziemię, rolę i uprawiają na niej dużo różnych warzyw jak np. ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszka. Hodują również ogórki, truskawki, sałatę, pietruszkę, szczypiorek i cebulę.

Do nawożenia roli stosują swój własny kompostownik, ale także różne środki na szkodniki (bez tych środków szkodniki są wstanie zniszczyć całą uprawę). Rozsady oraz zbiory są przeprowadzane przez nich samych (własnoręcznie a nie maszynami).

Na czas zbiorów zatrudniane są osoby do pomocy. Rodzina tej pani (kuzyn) jest wytwórcą kiszonej kapusty, która powstaje według starego przepisu. Jest ona umieszczana w głębokich betonowych dołach i tak według ustalonego rytuału przechodzi obróbkę (stosuje się ugniatanie kapusty w odpowiednim obuwiu). Osoba ta fantastycznie opowiada o swoim gospodarstwie i można słuchać jej opowieści bez końca. Sama powiedziała, że od dziecka mieszka na wsi i jest bardzo związana z gospodarstwem rolnym. Ma dużą wiedzę na ten temat i potrafi tą wiedzę przekazać. Dlatego też zaprosiliśmy ją do szkoły, aby przedstawiła uczniom życie na wsi oraz opowiedziała im o uprawie roli.



 
Nasi Partnerzy Amani Kibera Instytut Globalnej Odpowiedzialności Counter Balance Polska Akcja Humanitarna Grupa Zagranica Bankwatch Network Polska Zielona Sieć