Książka "Food and Democracy. Introduction to Food Sovereignty"

W 2011 roku Polska Zielona Sieć w ramach kampanii WYŻYWIĆ ŚWIAT wydała książkę "Żywność i demokracja" autorstwa Marcina Gerwina. Jednocześnie przygotowaliśmy jej angielską wersję pt. "Food and Democracy. Introduction to Food Sovereignty". Nie jest to jednak zwykłe tłumaczenie polskiej książki.

"Food and Democracy" to antologia tekstów napisanych przez znanych na świecie ekspertów, które poruszają tematy związane z suwerennością żywnościową, demokracją partycypacyjną, zrównoważonymi systemami żywnościowymi, lokalną produkcją i konsumpcją żywności oraz rolnictwem ekologicznym. Autorami tekstów są m.in. Lester R. Brown, Helena Norberg-Hodge, Frances Moore Lappé, Richard Heinberg, Peter Rosset, Toby Hemenway, Geoff Lawton, Peter Emerson, David Korten.

Książkę "Food and Democracy" możecie przejrzeć i pobrać w formacie PDF poniżej. Mamy nadzieję, że nasza publikacja będzie dla Was ciekawym źródłem wiedzy i inspiracją do działania.

Zachęcamy do lektury!

Książka "Food and Democracy" została wydana przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej oraz International Visegrad Fund.

Dokumenty do pobrania:



 
Nasi Partnerzy Amani Kibera Instytut Globalnej Odpowiedzialności Counter Balance Polska Akcja Humanitarna Grupa Zagranica Bankwatch Network Polska Zielona Sieć