Kiwi, herbata i banany...

Prezentujemy artykuł przygotowany przez nauczycielki oraz uczniów i uczennice Niepublicznej Specjalnej Szkoły Podstawowej Arka Noego w Katowicach po warsztatach dziennikarskich w ramach kampanii "Jedz lokalnie, myśl globalnie!".


Wiecie skąd pochodzą owoce kiwi i jak rosną? Skąd bierze się herbata? Jak podróżują banany? Na te i inne pytania możemy już odpowiedzieć! Dzięki wizycie pani Magdy Noszczyk w naszej szkole w listopadowy poranek (21 listopada 2016), która przygotowała dla nas spotkanie – warsztat przyjeżdżając do naszej szkoły z ciekawymi opowieściami.

Pani Magda na początku pobawiła się z nami używając jednego z instrumentów muzycznych, drewnianej żaby, która pochodzi z Indonezji. Każdy z nas mógł spróbować zagrać na tym egzotycznym instrumencie. Potem pobawiliśmy się w nową zabawę, która polegała na obieraniu banana. Było przy tym mnóstwo śmiechu i zabawy, bo musieliśmy sobie wyobrażać banany różnej wielkości i je wspólnie w tym samym tempie obierać. Przedstawiając się po kolei pani Magdzie było też "owocowo", każdy z nas miał powiedzieć jakie owoce lubi najbardziej! Okazuje się, że najbardziej lubimy truskawki i banany!

Po zabawach zaczęliśmy z Panią Magdą wspólnie oglądać zdjęcia owoców i innych roślin, które codziennie goszczą na naszych stołach. Najpierw zgadywaliśmy co to za owoc, roślina jest wyświetlana na slajdach, a potem słuchaliśmy o tym, w jaki sposób uprawiane są te rośliny zanim dotrą na nasze stoły. Mieliśmy też mnóstwo pytań, a Pani Magda cierpliwie na nie odpowiadała. Najbardziej zadziwiły nas ziarenka kawy przed jej paleniem – prawie wszyscy myśleliśmy, że to orzeszki ziemne!

Ze zdziwieniem patrzyliśmy również na drzewa – a właściwie pnącza aktinidii, które dają przepyszne owoce kiwi. Nie mieliśmy pojęcia, że owoce kiwi rosną w ten sposób. Słuchaliśmy również z zainteresowaniem o ty, w jaki sposób banany są przygotowywane do podróży zanim trafią na nasze stoły. Dowiedzieliśmy się, że do Polski trafiają głównie banany z Ameryki Południowej, np. z Ewadoru czy Kolumbii. Zrywane są całe owocostany, czyli ogromne liście bananów, które są jeszcze zielone. Podróżują do nas najczęściej statkami, ale zdarzają się też lotnicze dostawy. W specjalnych pomieszczeniach dojrzewalniach banany dojrzewają już w Europie – tam gdzie są sprzedawane nam, kupującym.

Dowiedzieliśmy się też ciekawych informacji o herbacie i kawie. Najbardziej zaskoczyło nas to, że herbata, którą pijemy na co dzień, czyli herbata czarna, najpierw po zbieraniu więdnie, potem jest suszona, fermentowana i ponownie suszona. Wiemy też już że najgorszym rodzajem czarnej herbaty to taka, którą nazywa się "pyłem herbacianym" kiedy listki są tak mocno połamane, że wyglądają jak pył.

Kiedy zgadywaliśmy przy kolejnych zdjęciach skąd pochodzą owoce, kawa i herbata, to mieliśmy również okazję zobaczyć jak wyglądają warunki pracy przy niektórych plantacjach. Podczas naszej warsztatowej "podróży" dotarliśmy do Wybrzeża Kości Słoniowej i dowiedzieliśmy się też, że na plantacjach pracują dzieci, a dorośli nie zawsze dostają godziwą płacę za swoją pracę.

Na koniec czekała nas nie lada atrakcja – mogliśmy niczym degustatorzy podsumować warsztaty zjadając owoce i przetworzone produkty – mogliśmy poczęstować się bananami z Ekwadoru, pomarańczami z Hiszpanii i czekoladą z kakao z Ghany! Mieliśmy cały świat na talerzu!

Warsztaty były bardzo ciekawe i mamy nadzieję, że to nie ostatni raz kiedy mogliśmy podróżować palcem po mapie i poznawać świat i ludzi, którzy produkują dla nas produkty, które mamy niemal codziennie na naszym kuchennym stole!

Niepubliczna Specjalna Szkoła Podstawowa Arka Noego



 
Nasi Partnerzy Amani Kibera Instytut Globalnej Odpowiedzialności Counter Balance Polska Akcja Humanitarna Grupa Zagranica Bankwatch Network Polska Zielona Sieć