Jedz lokalnie, działaj globalnie! Międzynarodowy konkurs video dla gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych - termin nadsyłania prac przedłużamy do 7 kwietnia!

Przedłużamy termin nadsyłania prac konkursowych do 7 kwietnia. Szczegóły udziału w konkursie, przypominamy poniżej. Czy wiecie, skąd pochodzi żywność na Waszych talerzach? Czy wiecie, jaka jest jej jakość? A może słyszeliście o przemysłowej produkcji żywności, która wpływa na pogłębianie zmian klimatu, wyczerpywanie zasobów naturalnych i na społeczności rolników na całym świecie?

Jako Polska Zielona Sieć oraz Fundacja Otwarty Plan organizujemy konkurs video towarzyszący międzynarodowemu projektowi Jedz lokalnie, myśl globalnie. Wspólnie z uczniami i uczennicami z gimnazjów oraz liceów, chcemy poszukać odpowiedzi na powyższe pytania i zastanowić się nad ich rozwiązaniem. Poszukujemy kreatywnych pomysłów na lokalne działania, które są odpowiedzią na problemy związane ze współczesną produkcją i konsumpcją żywności. Zaprezentujcie swoje pomysły w postaci krótkich filmów, a najlepszy z nich w postaci profesjonalnej produkcji, która wykonamy, będzie miał szansę dotrzeć do tysięcy ludzi w Polsce i Europie!

Nagrodzona praca na poziomie krajowym zaprezentowana zostanie w ogólnopolskich mediach, a autor/autorka pomysłu otrzyma profesjonalnie wyprodukowane video na bazie scenariusza wcześniej przesłanej pracy. Zwycięzca konkursu na poziomie krajowym, przejdzie do etapu międzynarodowego, w którym udział weźmie czternaście państw związanych z projektem.

Jaki przygotować film?

Klip może być nagrany komórką, tabletem lub aparatem. Powinien trwać około 30 sekund. W wyjątkowych przypadkach do udziału w konkursie dopuszczone będą filmy dłuższe niż 30 sekund jednak nie dłuższe niż 60 sekund. Jeżeli dłuższy film wygra konkurs, w trakcie profesjonalnej produkcji zostanie on skrócony do maksymalnie 30 sekund. Kluczowy jest pomysł i znajomość zagadnień związanych z odpowiedzialną konsumpcją, a także zachęcenie widzów do zmiany nawyków żywieniowych lub myślenia o żywności. Autorem/autorką filmu może być jedna osoba lub grupa uczniów/uczennic. Możecie przygotować kilka filmów.

Jaka tematyka filmu?

I. Odpowiedzialna konsumpcja Inspiracje Zastanówcie się, jaką żywność wybierać, aby mniej szkodzić przyrodzie i wspierać rolników. Czy daleki transport żywności jest dobry dla naszej planety (zużycie energii, emisja gazów cieplarnianych, produkcja opakowań, konserwanty)? Pokażcie, że warto czytać etykiety. Krytycznie spójrzcie na reklamy oraz strategie marketingowe producentów żywności i dużych sieci handlowych. Gdzie najlepiej kupować żywność (kooperatywy spożywcze, lokalne targi, prosto od rolnika)? Opowiedzcie o oznaczeniach Fair Trade (Sprawiedliwego Handlu), ekocertyfikatach, opakowaniach (czy są konieczne, ile razy ich używamy, co się z nimi dzieje później?), o tym, jak przemysłowa produkcja oleju palmowego przyczynia się do wycinki lasów tropikalnych.

2. Ogrodnictwo miejskie/lokalne Inspiracje Przedstawcie korzyści z lokalnej uprawy żywności w sposób ekologiczny. Opowiedzcie o tym, jak założyć własny ogród lub ogród społecznościowy, który oprócz dostarczania żywności uczy współodpowiedzialności i zaangażowania. Wypromujcie ogrodnictwo miejskie w różnorodności jego form (ogrody społecznościowe, szkolne, ogrody w skrzynkach, farmy okienne, ogródki działkowe) i ukażcie korzyści, jakie mogą nam przynieść (zdrowe, tanie i wysokiej jakości żywność, nowi znajomi, aktywne spędzanie czasu wolnego). Pokażcie, jak założyć ogród np. na balkonie i jakie ekologiczne techniki można zastosować!

3. Marnowanie żywności Inspiracje Zachęćcie widzów do ograniczania marnowania żywności. Opowiedzcie o tym, jak marnowanie żywności wpływa na przyrodę, ekonomię i stosunki społeczne. Pokażcie straty żywności na różnych etapach - od produkcji, przez sklepy oraz nasze zachowanie w domach (pamiętajcie też o żywieniu zbiorowym w hotelach, restauracjach, stołówkach). Co robić z resztkami? Jak możemy ograniczać zjawisko marnowania żywności? Pomyślcie o bankach żywności, foodsharing’u (dzieleniu się żywnością), jadłodajniach, kompostownikach itp.

Do kiedy?

Do dnia 24 marca 2017 r. 7 kwietnia 2017 r. na adres mailowy: konkurs@zielonasiec.pl prześlijcie link do wybranego przez siebie serwera wymiany plików (np. Wetransfer, Dropbox, Google Drive, Sendspace), na którym umieśćcie film/filmy.

Pytania?

Wszelkie pytania związane z przygotowaniem filmu kierujcie do Pawła Stankiewicza na adres: pawelstankiewicz@zielonasiec.pl

Materiały z przydatnymi informacjami:

Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie ekonsument.pl Portal o ograniczaniu marnowania żywności Niemarnuje.pl Publikacje Polskiej Zielonej Sieci http://dlaklimatu.pl/category/materialy/ Film Opowieść o żywności (The Story of Food) https://vimeo.com/150250758 Pakiet edukacyjny Jedz lokalnie, myśl globalnie, Polska Zielona Sieć: http://globalnepoludnie.pl/Scenariu... Film Zrównoważone czy intensywne rolnictwo?, Instytut Globalnej Odpowiedzialności https://www.youtube.com/watch?v=Bn2... Film W koopie siła!, Polska Zielona Sieć, http://dlaklimatu.pl/w-koopie-sila Gra o jedzeniu http://globalnepoludnie.pl/Gry-eduk... Olej palmowy w naszej żywności http://ulicaekologiczna.pl/zdrowy-t...

Dokumenty do pobrania:



 
Nasi Partnerzy Amani Kibera Instytut Globalnej Odpowiedzialności Counter Balance Polska Akcja Humanitarna Grupa Zagranica Bankwatch Network Polska Zielona Sieć