Historia Kamburu

Zachęcamy do obejrzenia krótkiego filmu (w języku angielskim) o społeczność Kamburu w środkowej Kenii i jej współpracy z kenijskim Instytutem Kultury i Ekologii (ICE).

Reportaż pokazuje, w jaki sposób lokalna społeczność połączyła siły, aby odzyskać kontrolę nad swoim systemem żywnościowym i w ten sposób stała się bardziej zjednoczona, zdrowsza i bardziej odporna na zmiany klimatu. We współpracy z ICE, mieszkańcy Kamburu na nowo nauczyli się wykorzystywać tradycyjne ekologiczne metody rolnicze, takie jak kompostowanie i stosowanie obornika jako nawozu. Poprawili także bioróżnorodność swoich upraw poprzez powrót do rodzimych nasion, zapewniając w ten sposób lepszą adaptację uprawianych roślin do lokalnych warunków oraz ich większe zróżnicowanie.

Liderem projektu była sama społeczność Kamburu, co było wyrazem przekonania, że wiedza rolnicza potrzebna, aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe, chronić środowisko i adaptować się do zmian klimatu bardzo często jest już w posiadaniu lokalnych społeczności.


stopka



 
Nasi Partnerzy Amani Kibera Instytut Globalnej Odpowiedzialności Counter Balance Polska Akcja Humanitarna Grupa Zagranica Bankwatch Network Polska Zielona Sieć