Ekopiknik z Kooperatywą w Krakowie

Jak zrobić zamówienie w Kooperatywie? Jak ugotować kaszę jaglaną? Jakie są proporcje dobrze przygotowanego kompostu? Na te i inne pytania odpowiedź znaleźli uczestnicy Ekopikniku z Kooperatywą i Sprawiedliwym Handlem w dniu 29 września. Przeczytajcie relację z pikniku, przygotowaną przez panią Martę Wierdak-Róż z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1.
Piknik był efektem zaangażowania młodzieży krakowskich szkół: Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, Liceum Ogólnokształcącego nr 3, Liceum Ogólnokształcącego nr 10 oraz Gimnazjum nr 3 z Olkusza w kampanię „Jedz lokalnie, myśl globalnie” Polskiej Zielonej Sieci. Dzięki gościnności pani Marii Gorzkowskiej z Marchewka Bistro młodzież mogła przeżyć wspaniałą przygodę. Uczestnicy Ekopikniku cieszyli się piękną, jesienną aurą, siedząc wygodnie na piknikowych leżakach, kocykach albo belach słomy. Całe wydarzenie trwało kilka godzin, ale nikt nie wyglądał na zmęczonego.
Organizatorzy przygotowali dla młodzieży wiele atrakcji. Zanim jednak to się wydarzyło, młodzież z poszczególnych szkół zaprezentowała działania aktywizujące w swoim środowisku, które odbyły się w ramach projektu Eathink 2015. Były to: lekcje wychowawcze, akcje plakatowe, wyjazd do gospodarstwa agroturystycznego w Stryszowie, wywiady i ankiety na temat zdrowego odżywiania się, pikniki ze zdrową żywnością, a nawet gra miejska Fair Train na krakowskim Rynku. Mocną stronę naszego przedsięwzięcia stanowili: kompetentni prelegenci, zdrowa żywność prosto od rolnika, kawa marki Tatico z Ameryki Łacińskiej i herbata FairTrade, lody od rękodzielników z Krzeszowic, o których opowiadał pan Jerzy Poznański. Największym zaś atutem była wspaniała młodzież, która z zaangażowaniem brała udział w prezentacjach, warsztatach oraz konkursie podsumowującym spotkania warsztatowe.
Dzięki doświadczonym prelegentom młodzież zdobyła wiedzę na temat permakultury, działania kooperatywy spożywczej w Krakowie czy porad kuchennych. Podczas warsztatu z panem Beniaminem Lazarem ogrodnikiem Ogrodu Społecznego Krzemionki w Krakowie mogliśmy nauczyć się wytwarzać kompost. Opracowywaliśmy zamówienie na sezonowe warzywa i owoce podczas warsztatu z przedstawicielami Wawelskiej Kooperatywy Spożywczej (panią Joanną Berezą oraz Arkadiuszem Kuboszkiem), a pod czujnym okiem pana kucharza przygotowywaliśmy mi.in zdrowe sałatki oraz bakłażany i paprykę faszerowane kaszą.
Nasz wydarzenie uświetniły potrawy, które były prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej, przygotowane przez uczniów Zespołu Szkól Gastronomicznych nr 1 pod mistrzowskim okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: pani Alicji Wcisło, pani Wandy Fundament, pani Bogumiły Podgórskiej, pani Doroty Janus, pani Magdaleny Nosek i pana Tomasza Dery, którym bardzo serdecznie dziękujemy. Cieszymy się z sukcesu naszego przedsięwzięcia. Liczymy, że takie spotkania będą organizowane częściej – jest to najlepsza okazja do wymiany doświadczeń i współdzielonego uczenia się.
Piknik był jednym z działań prowadzonych w ramach projektu "Jedz lokalnie, myśl globalnie! Kampania edukacyjno-aktywizująca dla szkół, współfinansowanej z Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Miał na celu promocję wśród młodzieży i nauczycieli naturalnej żywności a także praktyczne poznanie przykładów zrównoważonych rozwiązań w zakresie produkcji żywności ekologicznej.