Dostęp do wody kluczowy dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego

Bezpieczeństwo żywnościowe na świecie nie jest możliwe bez zapewnienia dostępu do wody i odpowiedniego zarządzanie jej zasobami, powiedział dyrektor generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), José Graziano da Silva, na rozpoczęcie Światowego Tygodnia Wody w Sztokholmie.

Światowy Tydzień Wody to coroczna impreza organizowana przez Stockholm International Water Institute (SIWI), na której dyskutowane są najpilniejsze globalne kwestie związane z wodą. Tematem tegorocznej konferencji, odbywającej się w dniach 26-31 sierpnia, jest dostęp do wody i bezpieczeństwo żywnościowe. W spotkaniu w Sztokholmie bierze udział ponad dwa tysiące polityków, naukowców, przedstawicieli biznesu i międzynarodowych organizacji z ponad 100 krajów.

Na otwierającej sesji dyrektor generalny FAO stwierdził, że fakt, iż rolnictwo jest działalnością pochłaniającą olbrzymie ilości wody, oznacza, że stanowi ono klucz do zrównoważonego korzystania z zasobów wodnych. Podkreślił przy tym, że dla osiągnięcia bezpieczeństwa żywnościowego i wodnego przez wszystkich ludzi nieodzowne są inwestycje wspierające drobnych rolników.

"Na całym świecie 2,6 miliarda drobnych producentów rolnych uprawia ziemię i hoduje zwierzęta. Są oni głównymi dostarczycielami żywności w krajach rozwijających się. Jeśli chcemy, aby produkowali w sposób bardziej zrównoważony, chroniąc zasoby naturalne oraz dostosowując się do zmian klimatycznych, a jednocześnie przyczyniając się do łagodzenia ich skutków, musimy im pomóc. Nie możemy oczekiwać, że zrobią to sami," powiedział Graziano da Silva.

Uczestnicy konferencji w Sztokholmie wezwali społeczność międzynarodową do podjęcia globalnych działań mających na celu bardziej efektywne wykorzystanie wody w rolnictwie oraz ograniczenie marnotrawienia żywności w łańcuchu dostaw i przez konsumentów.

Obecnie na świecie ponad 900 milionów ludzi cierpi głód, a zdrowie kolejnych dwóch miliardów jest poważnie zagrożone z powodu niedożywienia. W tym samym czasie prawie 1,5 miliarda ludzi je więcej niż potrzebuje, a jedna trzecia całej produkowanej żywności trafia na śmietnik.

Jak zauważył dyrektor Stockholm International Water Institute, Torgen Holmgren, "Więcej niż jedna czwarta wody zużywanej globalnie jest wykorzystywana do produkcji ponad miliarda ton żywności, której nikt nie zjada. Ta woda, razem z miliardami dolarów wydawanymi na produkcję, pakowanie, transport i kupno wspomnianej żywności, jest marnowana."

Holmgren podkreślił, że "Ograniczenie marnotrawstwa żywności jest najmądrzejszą i najbardziej bezpośrednią drogą do zmniejszenia presji na zasoby wodne i lądowe. Jest to szansa, na przeoczenie której nie możemy sobie pozwolić."

Źródło: World Water Week

Zdjęcie: Mikael Ullén (CC - Some rights reserved)



 
Nasi Partnerzy Amani Kibera Instytut Globalnej Odpowiedzialności Counter Balance Polska Akcja Humanitarna Grupa Zagranica Bankwatch Network Polska Zielona Sieć