Adaptacja do zmian klimatu nie musi być skomplikowana
Rolnicy na całym świecie muszą radzić sobie z konsekwencjami, jakie dla produkcji żywności ma zmieniający się klimat. Dostępne dane i modele wskazują, że w dającej się przewidzieć przyszłości zmian tych nie da się uniknąć. Oznacza to, że rolnicy - szczególnie w krajach globalnego Południa - będą zmuszeni dostosować się do zmian klimatycznych tak szybko i tak tanio, jak to tylko możliwe. Chodzi tu o adaptację do nowych warunków środowiskowych, która pozwoli im kontynuować wytwarzanie żywności na niezbędnym poziomie.
Kwestię wyżywienia świata w dobie zmian klimatu postrzega się często jako problem wyłącznie technologiczny. Argumentuje się, że plony mogłyby wystarczająco wzrosnąć, jeśli rolnicy otrzymaliby nowe i ulepszone nasiona odporne na niekorzystne warunki pogodowe lub stosowaliby więcej nawozów. Jednakże naukowcy, zajmujący się powiązaniami między zmianami klimatu, rolnictwem i bezpieczeństwem żywnościowym w ramach międzynarodowego programu badawczego CCAFS, zwracają uwagę, że w rzeczywistości gospodarstwa mogą stać się bardziej odporne na zmieniające się warunki pogodowe dzięki zastosowaniu nieskomplikowanych strategii i praktyk adaptacyjnych.
Dobrym przykładem jest chociażby zwiększenie zawartości materii organicznej w glebie, dzięki czemu można zmagazynować w niej więcej wody. W ten prosty sposób rolnicy stają się o wiele lepiej przygotowani do wydłużających się okresów suchych.
Poniższa infografika przedstawia kilka strategii adaptowania się do zmian klimatu, które uważane są za kluczowe z punktu widzenia rolników w krajach globalnego Południa. Bardziej zróżnicowana produkcja w gospodarstwach, uprawa odmian lepiej przystosowanych do nowych warunków klimatycznych, łatwy dostęp do informacji pogodowych, agroleśnictwo, lepsze wykorzystanie wody i stosowanie bardziej zrównoważonych technik rolniczych to tylko niektóre metody, dzięki którym produkcja żywności może stać się bardziej odporna na konsekwencje zmian klimatycznych.
Źródło: CCAFS